Kudüs´te Ezan Sesini Kısma Girişimi

Kudüs´te Ezan Sesini Kısma Girişimi

Kudüs'te Ezan Sesini Kısma Girisimi

İsrail Basbakanı Binyamin Netanyahu, ülkede ezanın hoparlörden okunmasını yasaklayacak yeni kanun tasarısına destek verdi.
İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesindeki habere göre Dısisleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın basında bulundugu Evimiz İsrail partisinden Anastassia Michaeli'nin 'Müezzin Kanunu' baslıgıyla sundugu kanun taslagına göre gürültü yaptıgı iddiasıyla basta Kudüs olmak üzere camilerde hoparlör kullanılması yasaklanacak. Konuyla ilgili olarak binlerce İsrailliden tepki aldıgını öne süren Michaeli, 'tasarının temelinin dünya genelindeki din özgürlügünün yasam kalitesini bozamayacagı görüsünden esinlenilerek ortaya çıktıgını' da iddia etti. Basında bulundugu Likud Partisi'ne mensup bakanlarla yaptıgı toplantıdan sonra açıklama yapan Netanyahu da benzer iddialar dile getirerek, “Fransa, Belçika, hoparlörleri yasaklıyor. Bizim Avrupa'dan daha liberal olmamıza gerek yok.” dedi. Ancak tasarıya Likud Partisi'nden bazı bakanların sert tepki göstermesi üzerine konunun tartısılması ileri bir tarihe ertelendi.
Basbakan Yardımcısı Dan Meridor bu tür bir kanunun tansiyonu yükseltmekten baska bir ise yaramayacagını belirtirken, yine Likud Partisi'nden Hükümet Hizmetlerini Gelistirme Bakanı Michael Eitan, “Eger gürültü ile mücadele amaçlanıyorsa, diger alanlarda da bu yapılmalı. Ancak Michaeli din ile mücadele etmek istiyor.” dedi. Eitan, yasanın çevreden çok İslam'la ilgili oldugunu belirtti. Kültür ve Spor Bakanı Limor Livnat da gürültü ile mücadele konusunda mevcut yasalar bulundugunu, bunların uygulanabilecegini söyledi. Dogu Kudüs'ün Yahudilestirilmesi ve Müslüman nüfusun kent dısına çıkarılması için büyük bir gayret gösteren Netanyahu hükümeti, daha önce de gayri kanuni yapıldıkları gerekçesiyle Filistinlilere ait pek çok evi yıkmıs, sokak ve yer isimlerini degistirmisti. İsrail yönetimi dün de Kudüs yakınındaki bir Yahudi yerlesim biriminde 40 yeni evin insa edilmesine onay verdi. Netanyahu'nun Yahudi yerlesim birimi insaatlarını sürdürmesi, Ortadogu barıs sürecinin tıkanmasına sebep olmustu. Bu arada İsrail polisi, El Aksa Camii avlusuna geçisi saglayan Aglama Duvarı tarafındaki Magrip (Batı Faslılar) Kapısı'nı, “ziyaretçilerin güvenligi” gerekçesiyle kapattı. Bu uygulamanın Haremüsserif'in koruyucusu Ürdün ve Müslüman Arap dünyasının tepkisini çekmesi riskine isaret ediliyor.

13.12.2011
Zaman