
En Uygun Kadın Modeli Hangisidir?
Zina beraberligini suç saymayan ama imam nikahı olarak söylenen dini nikahlı beraberligi suç sayan bir anlayısın üzerimizdeki planlarını fark etmek durumundayız.
KADIN ERKEK ESİT DEGİL FARKLIDIR…
Kadının konforuna en uygun kadın modeli nedir?
Türkiye’de ‘Kadın’ üzerinden yürütülen bir projeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Zina beraberligini suç saymayan ama imam nikahı olarak söylenen dini nikahlı beraberligi suç sayan bir anlayısın üzerimizdeki planlarını fark etmek durumundayız.
Dünyada kadın politikalarını belirleyenler, çocuk ve aileyi göz önüne almadan bu politikalarına devam edemezler.
Birinci olay: Diyarbakır’ın Baglar ilçesinde AB destekli bir projede 120 kadına otobüs ve taksi soförlügü ögretiliyor ve bu çalısma İngiliz Guardian gazetesine haber oluyor. Bu proje ‘Kadın erkek esitligini’ saglamaya yönelik örnek proje olarak seçilmis.
Bu kapsamda neden kadın erkek esitligi egitimde ve ailede degil de kamyon -otobüs soförlügünde saglanmaya çalısılıyor? Anlamak çok güç… Kadınların % 50.4’ ünün okuma yazma bilmedigi (Kaynak, 15 Ocak 2012 tarihli Haber Türk Gazetesi)bir ilçede yapılan bu çalısmaya İngiliz ilgisi sasırtıcı degil.
Kadınlarımızın aileye katkılarını sadece parasal katkı olarak sınırlandıran, kadının konforunun öncelikle is hayatı yasamında aranması gerektigini savunan maddeci keskinlik bütün dünyada terkedilme noktasına gelmisken Türkiye’mizde bu projenin desteklenmesi anlamlıdır.
Batılılar yardım adı altında eski tanklarını bize satarken aynı zamanda bayatlamıs kadın erkek esitligi projelerini de bize kabul ettiriyorlar.
İkinci olay: İtalya’da İsviçre Okulu’nda Alman bir ögretmen tarafından maruz bırakılan Sabah gazetesi Roma temsilcisi Yasemin Taskın’ın yasadıgı olay. Gazetenin mansetten verdigi habere göre Ortaokul üçüncü sınıf ögrencisi Selin’in annesi Yasemin Taskın çocuguna okulda ögretilen “Türk erkeklerince Türk kadınlarının çogu evlenmek ve çocuk yapmak için var kabul edilir ve egitim almaları gereksiz görülür” seklindeki önyargısına karsı haklı bir kampanya baslattı.
Bu sözler önyargıdır. Çünkü anne olmak için egitim gerekmez ön kabulü üzerine olusturulmus bir iddiadır.
Benim endisem bu kampanyanın aile bagını güçlendiren degerlerimize ve annelige zarar veren bir sekle yönlenmesi oldu.
Batının ırkçılık ayrımcılıkları ve oryantalist kibirleri bize hata yaptırmamalı. Bugün batı, bekar anneleri ve nikâhsız beraberlikler sonucu dogan çocukların oranının yeni doganların %50’sinin üzerine çıkmasını tartısıyor. Nikâh kurumunun çökmesinin çocuklarda meydana getirdigi sorunlarla ugrasıyor.
Yukarıdaki iddia batının hasta bir degeri ile ilgilidir. Kadının özgürlesmesi hareketini, kadının erkeklesmesi olarak algılayan hasta bir anlayıstan söz ediyorum.
Tabii ki kadın ve erkek egitimde, fırsatta, hukukta esit olacak ancak bu kadının psikolojik ve biyolojik dogasına uygun olmalıydı. Bir kadını erkeklestirerek sosyallesmesini saglayan projeler kadının konforuna ve gelecek mutluluguna hizmet etmedigi gibi evliligi ve aileyi de kurban ediyordu.
Sadakatsizligin ve modern yasamın kâbusu olan aldatmaların artmasında kadınların yatak odalarında feminen olmalarını terk etmelerinin rolünü unutmayalım.
Modernizm kadın rollerinden es rolünü, ev hanımı rolünü, anne rolünü ve is kadını rolünü birbirine karıstırdı.
Eger bir kadın çalısmak zorunda ise rol karmasasına da dikkat etmek zorundadır. İsyerindeki sapkasını çocuklarının ve esinin yanında degistirmesi gerekmektedir. Evlilikte iliskinin yıpranmasında bu etken göz ardı edilemez.
Eger bir kadın çalısmak durumunda ise ev islerinde esinin ona yardım etmesini istemesi gereklidir. Aksi takdirde kadının annelik ve ev kadınlıgı rolleri ile birlikte çalısan kadın olması çift kariyerli olmasına neden olmakta ve erken yıpranmaktadır.
İyi bir anne olmak, iyi bir is kadını olmaktan daha önemsiz degil ki…
İyi bir çocuk yetistirmek, iyi bir isyeri kurmaktan daha önemsiz degil ki…
Eger bir kadın çalısmak zorunda ise çocukların egitim ve bakımı konusundaki sorumlulugu esiyle birlikte paylasması sarttır. Annelik hormonlarının sefkati, vericiligi ile erkegin bencilligi birlestiginde yıpranma ve yorgunlukların faturası yine kadına çıkmaktadır.
Bu gerekçelerle kadının konforuna uygun kadın modeli sudur; evinin hanımı, çocuklarının annesi ama ekonomik özgürlügü olan kadın modeli.
Banka hesabı ve sosyal güvencesi olan kadının çocuklarını ihmal ederek çalısmasını savunmak mümkün degildir.
Bu nedenle anne olan her kadının sigortalı ve sosyal güvenceli olacagı bir sistem varsa kadın neden çocugunu kendisi büyütebilecekken baskasına büyüttürsün?
Bir kadın anneligi ve ev kadınlıgını degersizlestirmeden sosyal hayat içinde var olabilir. Batının hastalıklı anlayısının etkisinde kalarak çalısan kadın fetisizmine hizmet etmemeliyiz. Ayakta kalan aile degerlerimizi savunarak mücadelemizi verebiliriz.
Kadın erkek iliskisini kadın erkek savaslarına çeviren batı tipi aileyi örnek almak zorunda degiliz. Bunun yerine kadın erkek iliskisini kadın ve erkegin birbirini tamamladıgı, esitler iliskisinin oldugu, psikolojik sıgınak degeri olan güven verici aile kültürümüzü gögsümüzü gere gere savunmalıyız.
16.01.2012
Nevzat Çiçek / Haber 7