
Afrika'nın Sahel kusagında yer alan ülkelerden Mali yakın gelecekte askeri bir operasyona sahne olabilir.
Fransız basını, adını belirtmedigi diplomatları kaynak göstererek, bölgede Fransa'nın çıkarlarını zedelemeye baslayan ve “El-Kaide baglantılı” oldukları söylenen İslamcı gruplara karsı askeri bir operasyon için Paris'in bazı Afrika ve Avrupa ülkelerine ek olarak ABD, Rusya ve Çin'in destegini aldıgını yazdı.
NTV'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, “Askeri-siyasi” olarak tanımlanan operasyonun iskeletini “Batı Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu”nun olusturacagı belirtiliyor. Nijer, Burkina Faso ve Senegal'in askeri birlikler tedarik etmeye söz verdigi operasyona Fransa'nın askeri üslerinin bulundugu Çad'ın da katılması bekleniyor.
EN BÜYÜK DESTEK İNGİLTERE'DEN
Operasyonda Batı dünyasından Fransa'ya en büyük destegin İngiltere'den gelecegi, Almanya ve Polonya'nın “istihbarat” saglayacagı, İtalyan ve İspanyolların ise siyasi destek verecegi belirtiliyor. Fransız basını, Rusya ve Çin'in de “uluslararası terörizme karsı mücadeleye dayalı bir operasyona BM Güvenlik Konseyi'nde sorun çıkartmayacakları” güvencesi verdiklerini yazıyor. ABD'nin ise ön planda yer almak istememekle birlikte istihbarat konusunda yardım saglayacagı aktarılıyor.
Batı ülkeleri tarafından tertiplenecek ama bir “Afrika Gücü Operasyonu” seklinde gerçeklesecek opreasyonun komuta merkezi Mali'nin baskenti Bamako'ya yerlestirilecek. “Aqmi”, “Ansar Dine” ve “Mujao” adlı örgütleri hedef alacak operasyon, bu örgütlere mensup oldukları söylenen yaklasık 4 bin kisiyi Mali'nin Cezayir ve Nijer sınırlarındaki kuzeydogu bölgelerinde tamamen etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor.
Özellikle 2009 yılında bu yana bölgede gerçeklestirdikleri eylemler ve kaçırdıkları Batılı esirlerle adlarını duyuran örgütlerin geçen yıl Libya'daki rejim degisikliginin ardından bu ülkedeki birçok silahı ele geçirdikleri belirtiliyor. Fransız basınına konusan uzmanlar, bu grupların son zamanlarda Mali, Senegal, Burkina Faso, Nijer, Fildisi Sahilleri ve Batı Avrupa ülkelerinden militan topladıklarını ve geçtigimiz aylarda düzenlemek istedikleri bazı eylemlerin son anda engellendigini söylüyorlar.
6 FRANSIZ ESİR
Sahel bölgesindeki gruplardan Aqmi'nin elinde 6 Fransız esir bulunuyor. Fransız nükleer grubu Areva'ya çalısan esirler 2010 yılında Nijer'in kuzeyinde kaçırılmıstı. Aqmi, istedigi 90 milyon Euro'luk fidye verilmedigi takdirde esirleri öldürmekle tehdit ediyor.
24.09.2012 / Dünya Bülteni